Zdrowa kuchnia dla seniora

Nie ulega żadnej wątpliwości, że sposób odżywiania ma kluczowe znaczenie dla zdrowia człowieka. Szczególnie istotną rolę dieta odgrywa w życiu osób starszych, które często cierpią na choroby takie jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy artretyzm. W ich przypadku nawet niepozorne zaniedbania mogą przyczynić się do szybkiego i poważnego pogorszenia stanu zdrowia. Jednym z głównych zadań opiekuna seniora jest dbanie o zdrowe żywienie podopiecznego.

Jak żywić seniora?

Przebieg wielu chorób typowych dla wieku starczego jest uzależniony od sposobu odżywiania. Stosując odpowiednie produkty można znacząco wpłynąć na spowolnienie ich rozwoju, a także łagodzić objawy. I vice versa – zaniedbania w kwestii diety mogą prowadzić do nasilenia objawów i bardzo gwałtownego zaostrzenia choroby, co może skończyć się nawet przedwczesną śmiercią. Opiekun osoby starszej powinien pamiętać między innymi o:

  • zredukowaniu ilości soli – to szczególnie ważne w przypadku nadciśnienia tętniczego; sól warto zastępować większa ilością przypraw,
  • ograniczeniu spożywania cukrów – zamiast słodkich deserów można podawać świeże owoce, a cukier do herbaty zastępować miodem; ograniczenie cukru jest ważne dla diabetyków oraz osób zmagających się z otyłością,
  • ograniczeniu spożycia kawy, mocnej herbaty i alkoholu – najlepsze napoje dla osób starszych to woda, ew. lekka herbata, napary ziołowe oraz soki owocowe,
  • ograniczeniu tłuszczy – w tym celu należy przede wszystkim zredukować ilość czerwonego mięsa w diecie,
  • unikaniu żywności przetworzonej – np. gotowych dań z torebki, słodkich napojów, przekąsek.

Oczywiście należy pamiętać, że to jedynie wskazówki dotyczące żywienia osób starszych. Każdy przypadek jest inny – seniorzy cierpią na różne choroby na różnym stadium rozwoju i stąd ich potrzeby również mogą być różne. Agencja Prestige24h radzi, by dietę starszej osoby szczegółowo konsultować z lekarzem lub wykwalifikowanym dietetykiem.

Nie tylko jedzenie

Zdrowa dieta to nie tylko wyselekcjonowane produkty, ale również odpowiednie nawyki żywieniowe. Przede wszystkim zaleca się, aby posiłki podawać w mniejszych porcjach, ale częściej – 4-5 razy na dobę w odstępach około 3-4 godzinnych. Posiłki warto rozdrobnić lub podawać w postaci płynnej, by ułatwić ich jedzenie i trawienie. Nie należy również zapominać o nawodnieniu – średnio senior powinien wypijać ok. 2 litrów płynów dziennie w małych porcjach. Część z nich może być w żywności, np. owocach lub zupach.