Sommelier – znak rozpoznawczy dobrej restauracji

Zmienia się kultura picia alkoholu w Polsce – coraz częściej, zamiast wódki, wybierane są alkohole niskoprocentowe. Może mieć to związek ze zbliżeniem się z zachodnim stylem bycia, gdzie picie wina do obiadu czy kolacji jest czymś absolutnie normalnym i powszechnym. Jednak dla niektórych osób skosztowanie dobrego wina w restauracji oznacza poproszenie o pomoc profesjonalisty. Kim jest zatem sommelier i czym dokładnie się zajmuje?

Kim jest sommelier? 

Sommelier to inaczej znawca wina, osoba wykwalifikowana w dobieraniu go do smaku potraw. Jest on w stanie po zapachu stwierdzić, z jakiego rodzaju winem ma do czynienia, a także jego pochodzenie i składniki. Dlatego też, biorąc pod uwagę preferencje gości, potrafi bezbłędnie dobrać trunek do dania i sprawić, że wizyta w restauracji nabierze zupełnie innego wymiaru. Sommelier został także przeszkolony w sztuce rozlewania i degustacji wina, przez co obcowanie z nim może przypominać małą ceremonię. Warto jednak wspomnieć, że nie każdy może stać się sommelierem. Ten zawód jest dedykowany osobom, które posiadają nieprzeciętny zmysł smaku i węchu, a także głód wiedzy, który nakazuje im zgłębianie historii wina i uczenie się o nim nowych rzeczy. 

Czy dobre wino musi być drogie? 

Oczywiście, że nie! Rolą sommeliera jest znalezienie takiego wina, które będzie znajdowało się na półce cenowej odpowiadającej jego klientowi. Dlatego choć jakość niektórych win jest niepowtarzalna, a co za tym idzie, cena również może być nieco wyższa, z pewnością da się znaleźć coś, co usatysfakcjonuje każde gusta. W tym momencie pojawia się kwestia, gdzie dobre wino można kupić. Jedną z możliwości jest sklep internetowy z winem Amazis, w którym oferuje się trunki z całego świata. 

Czym będzie wyróżniać się restauracja, w której pracuje sommelier? 

Z pewnością będzie to szeroki wybór win, zarówno do mięs, jaki i ryb, z racji tego, że to wino jest dobierane do dań, a nie odwrotnie. Hurtownia wina, z którą pracuje sommelier, powinna zatem zapewnić wina wytrawne i słodkie, białe, i czerwone, tak, aby trafić w każde gusta. Przyjmuje się, że alkohole powinny rotować – oznacza to, że klient powinien mieć możliwość zamówić wina z wyższej i niższej półki tego samego szczepu. Dobrze, jeśli restauracja informuje swoich gości o kraju pochodzenia, regionie, nazwie winnicy, nazwie wina i apelacji (o ile jest). Odpowiednio wyszkolony sommelier będzie także pamiętać, że nie powinien przedkładać swoich osobistych preferencji nad preferencje klientów.