Zmienia się kultura picia alkoholu w Polsce – coraz częściej, zamiast wódki, wybierane są alkohole niskoprocentowe. Może mieć to związek ze zbliżeniem się z zachodnim stylem bycia, gdzie picie wina do obiadu czy kolacji jest czymś absolutnie normalnym i powszechnym. Jednak dla niektórych osób skosztowanie dobrego wina w restauracji oznacza poproszenie o pomoc profesjonalisty. Kim jest zatem sommelier i czym dokładnie się zajmuje?
Sommelier to inaczej znawca wina, osoba wykwalifikowana w dobieraniu go do smaku potraw. Jest on w stanie po zapachu stwierdzić, z jakiego rodzaju winem ma do czynienia, a także jego pochodzenie i składniki. Dlatego też, biorąc pod uwagę preferencje gości, potrafi bezbłędnie dobrać trunek do dania i sprawić, że wizyta w restauracji nabierze zupełnie innego wymiaru. Sommelier został także przeszkolony w sztuce rozlewania i degustacji wina, przez co obcowanie z nim może przypominać małą ceremonię. Warto jednak wspomnieć, że nie każdy może stać się sommelierem. Ten zawód jest dedykowany osobom, które posiadają nieprzeciętny zmysł smaku i węchu, a także głód wiedzy, który nakazuje im zgłębianie historii wina i uczenie się o nim nowych rzeczy.
Oczywiście, że nie! Rolą sommeliera jest znalezienie takiego wina, które będzie znajdowało się na półce cenowej odpowiadającej jego klientowi. Dlatego choć jakość niektórych win jest niepowtarzalna, a co za tym idzie, cena również może być nieco wyższa, z pewnością da się znaleźć coś, co usatysfakcjonuje każde gusta. W tym momencie pojawia się kwestia, gdzie dobre wino można kupić. Jedną z możliwości jest sklep internetowy z winem Amazis, w którym oferuje się trunki z całego świata.
Z pewnością będzie to szeroki wybór win, zarówno do mięs, jaki i ryb, z racji tego, że to wino jest dobierane do dań, a nie odwrotnie. Hurtownia wina, z którą pracuje sommelier, powinna zatem zapewnić wina wytrawne i słodkie, białe, i czerwone, tak, aby trafić w każde gusta. Przyjmuje się, że alkohole powinny rotować – oznacza to, że klient powinien mieć możliwość zamówić wina z wyższej i niższej półki tego samego szczepu. Dobrze, jeśli restauracja informuje swoich gości o kraju pochodzenia, regionie, nazwie winnicy, nazwie wina i apelacji (o ile jest). Odpowiednio wyszkolony sommelier będzie także pamiętać, że nie powinien przedkładać swoich osobistych preferencji nad preferencje klientów.