Przepis na pyszne ciasto

Masło do kremu budyniowego wyjmij znacznie wcześniej z lodówki, by naturalnie miękło.
Serek mascarpone i śmietankę kremówkę trzymaj schłodzone w lodówce.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników.
Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności ciasta kinder bueno nie uwzględniłam dekoracji w postaci batoników Kinder Bueno.
Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto kinder bueno bez pieczenia o wadze około 3250 gramów.
Zanim zaczniesz szykować ciasto, zalecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Pamiętaj też o tym, by jedną kostkę masła wyjąć z lodówki i trzymać gdzieś na blacie kuchennym.
Masło ma naturalnie zmięknąć, by można je było zmiksować na puch.
Tak więc aby zrobić budyń do rondelka wlej trzy szklanki mleka oraz wsyp 100 gramów drobnego cukru i jedną saszetkę cukru wanilinowego o wadze 16 gramów.
Ustaw średnią moc palnika i zacznij podgrzewać mleko z cukrem.
Czwartą szklankę mleka przelej do większego naczynia.
Do naszej czwartej szklanki mleka wsyp trzy opakowania proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym.

Zobacz również: tinden.pl

Mają to być trzy budynie bez cukru o wadze 35 – 40 gramów na jedną saszetkę.
Od razu zacznij intesywnie mieszać budyń.
Możesz trochę zwiększyć moc palnika.
Budyń mieszaj krótko, ale energicznie – jest to bardzo istotne.
Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć.
Mieszaj go już powoli, przez około 30 sekund, aż znikną wszystkie grudki, nie będzie widać mąki i budyń osiągnie odpowiednią konsystencję.
Budyń odstaw do przestudzenia, przykrywając go wcześniej kawałkiem folii.
Absolutnie nie odkładaj go do lodówki.

Masło sobie naturalnie zmięknie, a budyń się ostudzi, więc można spokojnie szykować spód do ciasta.
Formę o wymiarach 25 x 25 x 6,5 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Na dnie ułóż dobrej jakości, czyli nie za ciężkie i nie za twarde herbatniki/ciasteczka maślane.
Użyłam herbatników klasycznych, ale można też sięgnąć po te kakaowe.
W razie potrzeby przetnij herbatniki tak, by wypełnić nimi całe dno formy.
Należy bardzo uważać i nakładać krem łyżeczka po łyżeczce oraz powoli rozsmarowywać, ponieważ herbatniki lubią się przesuwać i podnosić.
Na cienką warstwę kremu czekoladowo orzechowego wyłóż drugie piętro z herbatników.
Formę odłóż do lodówki i zabierz się za szykowanie masy czekoladowo mlecznej.
 Porada: Można nie wykładać drugiego piętra herbatników, tylko posmarowany kremem spód z pierwszej warstwy herbatników odłożyć do lodówki na czas szykowania czekoladowej masy mlecznej.

Wspiera nas: malumot.pl

Aby zrobić mleczną masę czekoladową, w pierwszej kolejności roztop całą tabliczkę czekolady z dodatkiem 50 ml śmietanki kremówki.
W osobnym naczyniu ubij też resztę śmietanki kremówki 36 %, czyli około 350 ml śmietanki.
Tak tłustą śmietankę ubija się na wysokich obrotach, ale bardzo krótko, bo tylko do zgęstnienia i lekkiego zesztywnienia. Nie zalecam ubijać śmietanki zbyt długo, ponieważ bardzo szybko może się ona zwarzyć.
Ubijanie może trwać nawet tylko około 30 sekund.
Do naczynia ze słodkim serkiem mascarpone dodaj przestudzoną czekoladę oraz jedną szklankę mleka w proszku o wadze do 120 gramów.

Jak tylko budyń całkowicie przestygnie, a kostka masła zmięknie, możesz zacząć szykować krem budyniowy.
Do niedużej, ale wysokiej miski przełóż miękkie masło.
Ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest to, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję.
Do napuszonego masła stopniowo, łyżka po łyżce dodaję całkowicie przestudzony budyń.
Po każdej łyżce miksuję masę do całkowitego połączenia obu mas.
Powinien powstać puszysty krem budyniowy.
Zazwyczaj nie zajmuje mi to dłużej niż pięć minut.
Do kremu budyniowego wsyp około 60 gramów rozdrobnionych prażonych orzechów laskowych.
Całość wymieszaj tylko szpatułką.
Formę z ciastem wyjmij z lodówki.
Na warstwę herbatników wyłóż cały krem budyniowy z kawałkami orzechów i wyrównaj powierzchnię.
Na warstwie kremu budyniowego rozłóż ostatnie piętro herbatników.
Dzięki temu herbatniki zastygną na masie budyniowej na tyle, by nie przesuwały się w miękkiej masie podczas wykładania na nie warstwy kremu.
Tak więc na schłodzonym, ostatnim piętrze herbatników rozsmaruj resztę kremu czekoladowo orzechowego ze słoika. Krem posyp rozdrobnionymi, prażonymi orzechami laskowymi.
Ciasto kinder bueno jest już gotowe.
Potrzebuje tylko minimum 6 godzin chłodzenia w lodówce i można je kroić i podawać.
Porcje ciasta kinder bueno polecam udekorować przed podaniem kawałkami batoników Kinder Bueno.

Warto zobaczyć nasz portal marungula.pl