Jak zbierać grzyby?

Kulturalny człowiek powinien sobie uświadamiać, że zbieranie grzybów wymaga przestrzegania pewnych norm. Elementem etyki zbieracza grzybów jest nie tylko sposób zbierania grzybów, ale też właściwy stosunek do środowiska naturalnego.

Zbierajmy zasadniczo jedynie te grzyby, które chcemy zabrać do domu, zaś inne gatunki pozostawmy nie naruszone. Może zainteresuje się nimi ktoś kto przyjdzie po nas w to samo miejsce. W lesie zachowujmy się cicho i spokojnie, żeby swoją obecnością nie zakłócać harmonii przyrody i nie płoszyć zwierząt.

Owocniki grzybów zbieramy całe, wykręcając lekko trzon z podłoża. Najwygodniej będzie zbierać grzyby do wiklinowych koszyków, a nie do plastikowych woreczków czy innych nie przepuszczających powietrza opakowań. Jeśli trzon grzyba jest łamliwy i kruchy, należy nożem lub palcami podważyć go od dołu. Powstałą po wyrwanym trzonie jamkę trzeba zakryć próchnicą lub mchem i przydeptać, żeby odsłonięta grzybnia niepotrzebnie nie wysychała. Przed włożeniem do koszyka grzyby lepiej oczyścić z większych grudek ziemi, liści oraz innych nieczystości, a z kapeluszy maślaków i klejówek zdjąć śliską skórkę, by nie zabrudzić pozostałych grzybów. Warto zwrócić uwagę na to, by twarde, mięsiste owocniki kłaść na spód, a miękkie i kruche na wierzch, żeby się nie łamały i nie kruszyły. Połamane i pogniecione owocniki wyglądają chociażby nieestetycznie.

Zbieracze grzybów nieraz zastanawiają się, czy lepiej wybierać z ziemi całe owocniki wraz z podstawą trzona, czy jednak odcinać je nad ziemią. Można powiedzieć, że oba sposoby są dobre, ale zaleca się raczej wybierać całe owocniki. Grzyby nieznane, które się zanieść specjalistom do określenia, należy zasadniczo wybierać z podłoża w całości, by zachowały się wszystkie cechy morfologiczne potrzebne do dokładnej identyfikacji.

W domu należy grzybami zająć się od razu, póki są jeszcze świeże. Dokładnie je czyścimy, myjemy, kroimy do większe kawałki do suszenia, przygotowujemy do marynowania lub gotowania. Oczyszczone i pokrojone świeże grzyby można też przechować w lodówce, ale natychmiast po wyjęciu z lodówki należy je przyrządzić i zjeść.