Czy włoska pasta jest tucząca?

Makarony są podstawą kuchni włoskiej. Mogą one przybierać różne kształty, jednak do najpopularniejszych należy zaliczyć spaghetti, penne lub tagliatelle. Stanowią one bazę do wielu posiłków, dzięki czemu mają one sporą grupę wielbicieli. Jednak wielu miłośników tego mącznego wyrobu obawia się, że makaron jest tuczący. Dlatego warto zapoznać się z przepisami, które powodują, że danie na bazie włoskiej pasty może być lekkie, sycące i zdrowe.

Jak powstaje włoska pasta?

Włoska pasta najczęściej otrzymywana jest z mąki i wody. Czasem do ciasta dodaje się również jajka. Może zawierać ono także mleko, twaróg albo drożdże. Jednak o składzie konkretnego rodzaju makaronu decyduje jego rodzaj. Dlatego też skład penne może się znacząco różnić od na przykład składu tagliatelle.

Obecnie ze względu na panującą modę na zdrowe odżywianie tradycyjną mąkę zastępuje się innymi gatunkami. Tutaj najczęściej wybór pada na graham. Taki wyrób w połączeniu z rybą lub chudym mięsem będzie stanowić bardzo odżywcze, a jednocześnie mniej tuczące danie.

Jakie są rodzaje włoskiej pasty?

Makarony można podzielić ze względu na ich długość oraz przeznaczenie, ponieważ nie wszystkie będą się nadawały do tego samego typu dań. Do najkrótszych odmian włoskiej pasty należą mniej popularne odmiany, które stanowią głównie atrakcję dla najmłodszych. Specjalne wzory mają zachęcić dzieci do spożycia takiego posiłku.

Średnią długość przybierają między innymi makarony penne, które należy podawać z sosami pomidorowymi oraz śmietanowymi. Farfalle są to kokardki będące świetną bazą dla grzybów. Jednak najpopularniejsze w tej kategorii są rurki cannelloni ze względu na możliwość ich wypełnienia mięsem oraz polania pomidorowym sosem. Do najdłuższych odmian makaronu zalicza się spaghetti, które może być przyrządzone na wiele sposobów, a także płaty lasagne, będące podstawą potrawy o takiej samej nazwie.

Czy włoska pasta jest tucząca?

Mitem jest, że każda włoska pasta jest tucząca. Bardzo dużo zależy od sposobu wyrobienia makaronu oraz dodatków, z którymi jest łączony. Samo ciasto może być uzyskane na przykład z wieloziarnistej mąki bogatej w błonnik, dzięki czemu danie będzie sycące oraz zdrowsze.

Na przykład w pizzerii Bazylia oferowane są pasty wraz z dodatkami powszechnie uznawanymi za zdrowe. Wiele pozycji w menu to makarony z rybami, świeżymi warzywami, a także z owocami morza. Warto więc mieć na uwadze, że to nie sam makaron jest tuczący, a poszczególne składniki dania.