Mąka pszenna to produkt obecny w niemal każdej kuchni. Wykorzystywana jest od lat do różnego rodzaju wypieków, naleśników, ciast, panierowania mięsa i nie tylko. Niestety, biała, wysoko oczyszczona mąka pszenna pozbawiona jest większości substancji odżywczych i błonnika. Dlatego warto zastąpić ją w swojej diecie zdrowszymi zamiennikami. Doskonale nadaje się do tego mąka kokosowa.
Mąka oczyszczona to nic innego jak produkt powstały po zmieleniu ziaren zbóż na sypki proszek. Przed tym procesem z ziaren usuwa się zewnętrzną łuskę, czyli otrąb. To właśnie w nim znajduje się większość substancji odżywczych, a także ogromne ilości błonnika potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania jelit. Taka mąka oczyszczona wykorzystywana jest chętnie do pieczenia, jednak nie zawiera w sobie zbyt wiele cennych substancji. Znaleźć w niej można za to dużo skrobi i niewiele białka, głównie w postaci glutenu, na który wiele osób wykazuje nietolerancję. Minerały i witaminy występują w mące oczyszczonej w śladowych ilościach. Chociaż sama biała mąka oczyszczona nie jest trująca, to nie jest też zbyt zdrowa. Jej regularne spożywanie może prowadzić jednak do wystąpienia problemów w postaci nadmiernego gromadzenia tkanki tłuszczowej oraz dolegliwości jelitowych. Biała mąka wymieszana z wodą przybiera konsystencję lepkiego kleju i działa jak zapychacz. Brak błonnika sprawia, że długo zalega w jelitach, osłabia ich perystaltykę, a nawet powoduje zaparcia.
Jeśli nie tradycyjna mąka pszenna, to co takiego? Doskonałym wyborem są mąki bio kokosowe. Powstają one ze zmielonych i wysuszonych części kokosa, które pozostały po wydrążeniu miąższu potrzebnego do wytłoczeniu oleju. Na rynku dostępne są mąki kokosowe w formie proszku i płatków. Ze względu na swoje pochodzenie odznaczają się nieco słodkim smakiem i delikatnym aromatem kokosa, dzięki czemu nadają wypiekom charakterystyczny posmak. Nie oznacza to jednak, że mąka kokosowa to produkt zarezerwowany tylko do produkcji słodkości. Można ją bez problemu stosować wszędzie w kuchni tam, gdzie normalnie użyta zostałaby mąka pszenna. Różnicą są natomiast proporcje. Mąka kokosowa chłonie wodę i mocno pęcznieje, dlatego przyjmuje się, że używa się jej cztery razy mniej, niż podano w przepisie pszennej. Mąka kokosowa stanowi produkt bezglutenowy, a ponadto mogą ją spożywać osoby uczulone na orzechy.
Mąka kokosowa zawiera dużo błonnika, dlatego jest bardziej chłonna niż mąki zbożowe. Przekłada się to na większą wydajność. Błonnik pokarmowy jest niezbędną substancją do prawidłowej pracy układu pokarmowego, więc spożywanie takich produktów jak ekologiczne mąki kokosowe przynosi wiele dobrego dla organizmu. Produkty na bazie kokosa zmniejszają ryzyko pojawiania się chorób układu sercowego, a także obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów. Mąka ta jest dobrze strawna, zawiera mało węglowodanów i nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy, dlatego jest szczególnie polecana cukrzykom. W odróżnieniu od mąk zbożowych kokosowa nie zawiera kwasu fitynowego, który utrudnia przyswajanie mikroelementów. Warto pamiętać, że kokos zawiera ogromne pokłady cennych tłuszczy, szczególnie tłuszczy MCT. Wykazują one działanie przeciwwirusowe, bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Jednak to nie wszystko! Pobudzają metabolizm, ułatwiają utrzymanie prawidłowej wagi, poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego.
Wartości odżywcze mąki kokosowej to:
Osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu oraz zbóż muszą się sporo nagimnastykować w kuchni, aby odtworzyć przepisy na ulubione potrawy bez tego szkodliwego białka. Czy mąka kokosowa to jedyny zamiennik białych mąk? Chociaż jest ona jedną ze zdrowszych pozycji na rynku i zawiera ogromną ilość błonnika, warto również poznać inne dobre mąki bezglutenowe. Opowiada o nich pracownik NatVita – sklep z żywnością ekologiczną:
Oprócz mąki kokosowej doskonałą propozycją jest mąka gryczana powstająca ze zmielonych ziaren gryki. Zawiera dużo mikroskładników, jest bogata w białko, lizynę i argininę. Warto również sięgnąć po mąkę jaglaną, którą otrzymuje się ze zmielenia nasion kaszy jaglanej pozyskiwanej z prosa. Ma delikatny smak i zapach, dzięki czemu doskonale sprawdza się do słodkich i słonych potraw. Zawiera dużo witamin z grupy B, krzemionkę, białka roślinne, a do tego poprawia koncentrację, wpływa na pracę mózgu, oczyszcza organizm i przyspiesza perystaltykę. Czwartym ciekawym zamiennikiem białych mąk jest mąka ryżowa. Można ją wykorzystywać zarówno do pieczenia ciast, jak i do kotletów, zagęszczania zup czy do panierowania mięsa. Jest źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz cennych pierwiastków. Mąka ryżowa ma niski indeks glikemiczny, więc powinni po nią sięgać cukrzycy.
Oczyszczona biała mąka od lat nie jest postrzegana jako coś zdrowego, dlatego lepiej jest ją zastąpić mąką kokosową. Tak proste kroki i zmiana pewnych nawyków żywieniowych przynosi ogromne korzyści zdrowotne. Na pewno warto eksperymentować w kuchni i sięgać po nowe produkty jak mąka kokosowa.