Chcesz otworzyć własny kebab? Sprawdź, jak wybrać odpowiednią hurtownię

Polacy coraz bardziej zakochują się w kuchniach z całego świata. Pizza, czy hamburgery to już zagraniczne klasyki uwielbiane w naszym kraju, od jakiegoś czasu w tym towarzystwie mocno rozpycha się jednak nowy pretendent do tronu, czyli charakteryzujący się wyrazistym smakiem kebab. Uwielbienie naszych rodaków do tego dania sprawia, że otwarcie własnego kebaba może być świetnym pomysłem na dochodowy gastronomiczny biznes. Czym powinien się charakteryzować dobry kebab i jak wybrać miejsce, które będzie nam go dostarczać? O tym wszystkim w dalszej części tego artykułu.

1. Kebab drobiowy, kebab wołowy, czyli kilka słów o mięsie

2. Jak produkuje się mięso do kebaba?

3. Hurtownia kebab — z jaką współpracować?

Kebab drobiowy, kebab wołowy, czyli kilka słów o mięsie

Podstawą każdego dania określanego jako kebab jest oczywiście mięso. To, mimo tego, co mówią puryści, może być zarówno wołowe, jagnięce, jak i drobiowe. Istnieją również miksy takie jak kebab wołowo-drobiowy. Ze względu na pochodzenie tego dania, jakim jest Bliski Wschód a przede wszystkim kraje arabskie, jedynym mięsem, którego nie przewiduje produkcja kebabu, jest wieprzowina, zakazana w tamtej kulturze. Samo słowo “kabab”, oznacza w języku perskim “opiekane mięso”, w nazwie nie ma więc wskazówek co do rodzaju głównego składnika.

Jak produkuje się mięso do kebaba?

Proces produkcji żywności tego typu zaczyna się oczywiście od wybrania odpowiedniej jakości mięsa. To następnie jest mielone i doprawiane przyprawami takimi jak kumin, papryka wędzona, sól, czosnek, czy sumak. Po tym procesie następuje formowanie niewielkich kulek i nabijanie ich na specjalny szpikulec. Kulki te pod wpływem ciężaru coraz bardziej się rozpłaszczają tak, że zaczynają przypominać walec. Kiedy walec jest odpowiednio duży może on zostać poddany obróbce termicznej, co następuje już zazwyczaj w lokalu. Jak więc widać, jakość produktów oferowanych w wyniku tak prostego procesu zależy w dużej mierze od jakości samego mięsa, użytego do produkcji.

Hurtownia kebab — z jaką współpracować?

Wyspecjalizowana hurtownia gastronomiczna, hurtownia kebab, lub po prostu producent kebabu to zazwyczaj różne nazwy na to samo miejsce, w którym możemy zakupić produkty do naszego punktu. Aby wybrać odpowiedniego dostawcę, warto kierować się zasadą, że współpracujemy z podmiotami zajmującymi się wyłącznie wytwarzaniem tego typu produktów. Wiele uznanych hurtowni dostarcza bloki mięsa do klienta zaraz po ich uformowaniu, co ma znaczący wpływ na końcowy produkt i zadowolenie smakoszy tego dania. Warto więc wybrać sprawdzonych producentów, wśród których często wymienia się m.in. Izmir kebab.