Wyposażenie znajdujące się w barze szybkiej obsługi z jednej strony musi zapewniać wygodne i sprawne poruszanie się pomiędzy poszczególnymi punktami lokalu, a z drugiej odpowiadać normom gwarantującym bezpieczeństwo żywności. Wysoka jakość i neutralność metalu wobec artykułów spożywczych sprawiają, że meble dla gastronomii są zazwyczaj produkowane ze stali nierdzewnej. Jakie dokładnie sprzęty przydadzą się w podobnej restauracji?
Bary szybkiej obsługi to zakłady gastronomiczne, w których przygotowuje się (często masowo) popularną żywność typu fast food. Goście lokalu zazwyczaj samodzielnie odbierają zamówione przez siebie jedzenie i sprzątają swoje stoliki (odnoszą tace, na której przenosili potrawę oraz wyrzucają resztki i opakowania). W restauracjach o takim charakterze istotną rolę odgrywa czas przyrządzenia dania, dlatego wyposażenie znajdujące się na ich powierzchni powinno zapewniać swobodny ruch pracowników. Nie należy przy tym zapominać o zachowaniu higieny i bezpieczeństwa żywności.
Chyba najbardziej podstawowymi elementami wyposażenia wszelkich restauracji są stoły, na których przygotowuje się złożone zamówienia. Mogą to być proste konstrukcje otwarte bądź zabudowane – z dodatkowym wyposażeniem, takim jak szafki, pojemniki czy nadstawki oraz półki. W barach szybkiej obsługi można także znaleźć meble dla gastronomii dostosowane do instalacji zlewu, zmywarek i basenów, a także posiadające specjalne otwory na odpadki. Przy montażu różnorodnych urządzeń (np. piekarnika) sprawdzają się też rozwiązania zapewniające ich stabilność, takie jak amortyzujące podstawy.
Duże znaczenie w działalności baru szybkiej obsługi ma komfortowy system przechowywania: narzędzia, przyprawy i inne półprodukty zawsze powinny znajdować się pod ręką, aby móc szybko dokończyć przyrządzanie potrawy. Przydają się tutaj wszelkie półki i regały umieszczone w pobliżu blatów roboczych. Mobilne wersje podobnych mebli gastronomicznych (cieszących się szczególną popularnością w ofercie firmy Komat) jeszcze bardziej ułatwiają przetransportowanie potrzebnych akcesoriów bądź brudnych tac. Szafy, w których znajdują się środki do ich czyszczenia powinny być wyraźnie oddzielone od strefy magazynowej.
W barach szybkiej obsługi z pewnością sprawdzą się wózki na worki ze śmieciami: podczas tak szybkiej pracy gromadzi się wiele odpadków, które równie prędko należy wynosić na zewnątrz, Podobny transporter pomoże w pozbyciu się wszystkich nieczystości za jednym razem.