Jak wyeliminować problem przywierania ciasta do form podczas pieczenia

Procesy piekarnicze i cukiernicze z roku na rok stają się coraz bardziej zautomatyzowane. Rosnący popyt na kolorowe, pyszne wypieki warunkuje potrzebę przyśpieszenia i usprawnienia wszystkich prac w zakładach piekarniczych. Jednym z innowacyjnych sposobów mających w tym pomóc są maszyny do smarowania form piekarniczych emulsją. Jak wygląda proces i dlaczego pozwala wyeliminować problem przywierania ciasta do blach? Wyjaśniamy w artykule.

Maszyny cukiernicze

Na stale rozwijającym się rynku cukierniczym i piekarniczym dostępnych jest szereg urządzeń mających ogromny wpływ na szybkość, jakość i komfort pracy podczas wytwarzania pysznych wypieków, ciast i ciasteczek. Linie do produkcji wyrobów cukierniczych i piekarniczych bardzo często są tak skomplikowane, że składają się z kilku, a nawet kilkunastu urządzeń działających w pełni automatycznie. Popularne maszyny piekarnicze, z których kompletowane są pełne linie do produkcji wyrobów z ciasta to: maszyny do smarowania form piekarniczych emulsją oleistą, urządzenia do dozowania ciasta, malowania jajkiem wyrobów cukierniczych, kabiny do rozrostu ciasta czy pomadziarki do smarowania pomadą spożywczą gotowych wypieków. Niezwykle przydatne są również podajniki taśmowe umożliwiające szybkie i sprawne przemieszczanie się produktów na blachach czy w koszach, a także zmywarki przemysłowe do koszy i blach piekarniczych umożliwiających zachowanie najwyższych standardów higieny w zakładzie.

Oprócz znacznego przyśpieszenia pracy oraz uczynienia jej przyjemniejszą dla piekarzy i cukierników wiele maszyn gastronomicznych ma inną, niezwykle znaczącą zaletę. Mianowicie niektóre są ekologiczne. Przykładowo komory garownicze produkowane przez firmę Eurotechnika wyposażone są w ekogaromat, który wykorzystuje ciepło z odzysku. Służy do generowania pary w komorze rozrostu ciasta, a dzięki wtórnemu wykorzystaniu energii zmniejsza zużycie energii elektrycznej w zakładzie. Innym przykładem są piece piekarnicze, które mogą zostać wyposażone w wymiennik kominowy lub kondensator pary umożliwiający odzyskanie ciepła.

Smarowanie form piekarniczych emulsją

Największym problem podczas przygotowywania wypieków może okazać się przywieranie ciasta do blachy lub formy piekarniczej. Często jest to spowodowane szybkim zużyciem naczynia czy resztkami spalonego jedzenia po poprzednich wypiekach. Aby wyeliminować te problemy, najlepiej kupować wszelkie przybory wysokiej jakości i ze sprawdzonego źródła. Natomiast mycie blach piekarniczych powinno odbywać się w sprawdzonej i wydajnej zmywarce. Niekiedy jednak przyczyną przywierania ciasta do formy bywa brak lub słabe pokrycia jej emulsją oleistą. Samo dodanie oleju czy masła do kęsów pieczywa nie wystarcza. Dobrze jest zastosować specjalistyczne urządzenia do smarowania form i blach olejem lub innym smarowidłem. Pozwolę one pokryć precyzyjnie naczynie i wyeliminują problem przywierania.

Linia do smarowania form – czy to naprawdę działa?

Na rynku dostępne są w pełni zautomatyzowane linie do smarowania form wypiekowych emulsją oleistą. Czy takie rozwiązanie naprawdę działa? Jak opowiada ekspert z Eurotechnika – producent maszyn cukierniczych:

Profesjonalne linie do smarowania form wypiekowych pozwalają szybko i precyzyjnie pokryć preparatem oleistym blachy, formy czy inne naczynia przed wyłożeniem ich kęsami pieczywa. W ich skład wchodzi specjalistyczna maszyna piekarnicza dozująca cienką warstwę oleju, co pozwala wyeliminować wszelkie trudności związane z przywieraniem ciasta do formy lub blachy podczas wypieku. Takie rozwiązanie nie wymaga dodatkowego wysiłku pracownika, a do tego przyspiesza i ułatwia jego pracę. Po wypieczeniu zdjęcie z naczynia gotowych produktów jest proste, a na blaszce nie pozostaje po nich żaden ślad.

Przywieranie ciasta do blachy to powszechny problem, któremu – wbrew pozorom – można bardzo łatwo zaradzić. Podstawowym krokiem jest sięganie po sprawdzone i wytrzymałe przybory piekarnicze, które same w sobie będą pokryte nieprzywierającą powłoką. Oprócz tego należy pamiętać o odpowiednim wysmarowaniu form i blach olejem lub inną substancją oleistą. W tym celu doskonale sprawdzają się profesjonalne urządzenia do smarowania blach emulsją lub całe linie połączone z innymi maszynami gastronomicznymi. Produkty te ułatwiają i przyśpieszają pracę, a do tego niwelują problem przywierania ciast, co przynosi realne korzyści finansowe w firmie.